Kinderweek 2010 en water

Kinderweek 2010,  van 2-8 t/m 7-8: …vlak voor de watersnood…

Hoe moet je daar nou tegen aan kijken?! Het is zoooo…dubbel!

Wij van PPL, en velen met ons, hebben ons uiterste best gedaan de 20 kinderen uit Lesna, Polen, de week van hun leven te geven; zoals ieder jaar al ruim 10 jaar achter elkaar.

Die week bestond uit een uitgebalanceerd programma, waarbij de kinderen op maandag aan kwamen en dinsdags op het fort Penningsveer verbleven om de omgeving in Holland, maar ook elkaar te leren kennen. Ze komen uit arme gezinnen uit de verschillende gehuchten van Lesna (14 in totaal) en naar schatting de helft kwam uit Lesna zelf.

De rijk gevulde toilettassen, bijeen gevent door “de Dames van de Heren van PPL” waren ook daarom weer helemaal op hun plaats. Op het eind van de dag, prachtig strandweer en dus ging de groep naar het strand van IJmuiden, waar ze werden ontvangen door de familie Metselaar, die daar een trampolinecentrum runnen. ’s Avonds waren de waterbommetjes niet van de lucht, maar (even klikken): de Hollanders begonnen!

Woensdags was het D-day, Dirk’s Dag. Dirk Akkerman, Bloemendaler en actief lid van PPL, zet zich in om de kinderen op het gemeentehuis door de burgemeester te ontvangen, de Zandwaaier in Overveen te bezoeken en een lunch te gebruiken bij de actieve Reddingsbrigade van Bloemendaal.

Helaas konden ze, vanwege het verwachte onweer niet het water op, wat men erg sneu vond, maar het was niet anders. Het ijsje  bij de Fa. Rutte maakte weer een heleboel goed. Kwalitatief weer top, maar dat zijn we daar gewend.

Donderdags werden we ontvangen door de Directie van Linnaeushof, die ons streven dit jaar beloonde met een flinke korting op de toegangsprijs. De kinderen waren de lachende derde en hadden een oergezellige dag in het speelpark in Bennebroek!

De frites met een kroket (Hollandser kan niet!)  bij Broodje Bram in  Heemstede waren heel erg welkom, want deze kinderen konden wel eten. Het ijsje toe was een hele beste uitsmijter! En het bleef droog…

Vrijdags reed de bus naar Rotterdam, waar Taxi de Vries zich van zijn beste zijde liet  zien om het de kinderen de hele dag naar de zin te maken in Diergaarde Blijdorp. De groep was helemaal gewend aan de Poolse en Hollandse begeleiders en vierde echt vakantie. Het was een lust voor het oog ze samen bezig te zien. Schiphol werd op de terugweg nog en passant aangedaan.

Zaterdags, 7 augustus, zou een drukke dag worden. Overdag naar Volendam, waar een groepsfoto werd genomen in Volendammer kledij en de overtocht naar Marken. …En toen druppelde ’s middags het nieuws binnen over de overstroming in Lesna. De Poolse begeleiders vonden het verstandiger om de kinderen pas op de terugweg de volgende dag op de hoogte te brengen over de watersnood.

De barbecue begon in de regen, maar was een hoogtepunt, waar de meeste sponsors en helpers van PPL aanwezig waren. In het begin van de avond droogde het op en werd het heel gezellig. Johan Brugman sloot de week af met het oplaten van een lampion, die ”’n sterretje zou worden en iedereen in Nederland en Polen, die naar de nachtelijke hemel zou kijken, zou terug aan deze week denken!”. Met die gedachte stapte de groep de bus in om in het holst van de nacht terug te rijden naar het overstroomde Lesna, waar weer nog meer armoede wachtte… maar dat wisten zij nog niet.

Op zondag 8 augustus kwamen de kinderen weer terug in hun woonplaats, om ca. 15.00 uur.

De chaos van het kolkende water door de huizen en straten van Lesna hebben we ze helaas niet kunnen besparen, maar deze week in Nederland hebben we graag voor ze gedaan! Mede dankzij uw hulp, financieel of gewoon met leuke gestes, de handen uit de mouwen of giften in natura, is het ons weer gelukt.

En nu de handen uit de mouwen voor de gemeenschap in Lesna…

Helpt u ons (weer) helpen?!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*