Comité van Aanbeveling bijeen

Donderdag 10 februari was het zover!

Het had 2 jaar geduurd, voordat we het Comité van Aanbeveling (CvA) eens bijeen hadden. Drukke agenda’s maakt zoiets lastig. En dan heb je ze bij elkaar…. en dan? We hebben geprobeerd een aantal stellingen te poneren, waarop men naar believen kon reageren.

Het lag in de bedoeling dat zij hun mening hierover zouden geven, maar zij waren eigelijk veel meer geinteresseerd over onze mening en hoe wij dachten dat PPL zich zou moeten ontwikkelen. Er ontstonden zinnige discussies, waarin wij van PPL ons aardig in de hoek lieten drukken, maar ja als je begint met te stellen dat PPL zich moet ontwikkelen van een sociale functie naar een meer zakelijk gerichte omgeving haal je nogal wat heilige huisjes om!Iemand zei dat Iritrea (om maar eens wat te noemen) veel meer hulp nodig had, zoals PPL dat naar Lesna in Polen deed.

Wij meldden dat er nog zoveel krepeergevallen waren in Lesna (Daklozenhuis, Huis voor alleenstaande moeders met kinderen, activiteiten van Dreams om maar eens wat te noemen) dat PPL haar directe hulp nog lang niet kon staken. PPL kon zich wel vinden in de stelling van het CvA: Jullie kunnen naast spullen ook kansen brengen en de Polen moeten die kansen pakken!

Dat gold ook voor de stelling dat PPL zich veel specifieker zou moeten richten op doelen, zoals het Daklozenhuis of op sportief gebied. Men was er van overtuigd dat ons werk naar de jeugd (computers brengen, Kinderweek, Regio Haarlem-Cup enz. enz.) zin had. Wij moeten de kinderen prikkelen en een horizon brengen. Er is meer in de wereld dan het cultuurhuis en de disco van Lesna. Europa, de wereld, wacht op jou. Maak er wat van en kijk verder dan je neus lang is. Het is er en jij moet er wat aan doen om iets te bereiken. Dat zou onze boodschap moeten zijn. Daarom moet je je Kinderweek en de deelname aan de Regio Haarlem-Cup daar op instellen.

Laat ze zien wat Europa te bieden heeft.”Jumelage, onderlinge samenwerking van gemeenten uit Nederland en Polen, heeft na de toetreding van Polen in de EU, geen enkele zin (meer)”. Deze stelling was gepikt van het VNG (met dank aan Gerard Metselaar). Ons CvA wist er wel raad mee! Natuurlijk helpt dat, maar ook hier moeten de Polen de kansen pakken en Polen maken wel eens de indruk dat ze niet energiek er tegenaan wensen te gaan. Maak hen duidelijk dat samenwerking altijd van twee kanten moet komen.

We kunnnen van alles brengen, maar ze zullen er zelf echt in moeten geloven. Het kansen brengen en zij moeten die kansen pakken vinden we een uitstekende slogan voor PPL, die we graag overnemen!

Jan Katteler

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*