Watersnood in Lesna, ons eigen verslag

Op zondag 29 august jl. zijn wij naar Lesna gegaan. De delegatie was niet zo groot als anders, met Elma Baltus, Chris Theyse en ondergetekende, daar (de) anderen op zo’n korte termijn teveel moeite i.v.m. hun agenda hadden. Toch wilden we, namens PPL, toch onze belangstelling tonen en een hart onder de riem steken van de inwoners van Lesna. De algemene indruk was dat onze betrokkenheid met Lesna zeer werd gewaardeerd door de mensen, met wie we gesproken hebben. En dat waren er nogal wat!

Op de avond van aankomst werden we door Leszek Konarski welkom geheten. Hij vertelde hoe hij het had ervaren. Hij woont dicht bij de overstroomde beek, maar doordat hij a.h.w. boven op een dijk woont, kon hij de voeten net droog houden. Zijn lager gelegen tuin, naast zijn huis, was helemaal ondergelopen. De humor was niet uitgebannen, gelukkig niet. Hij refereerde aan zijn lieve, kleine, rode, vooral oude Fiat Cinquecento, die door zijn vrouw, op die bewuste zaterdag, was gebruikt om boodschappen te doen. Het tempo van de gebeurtenissen, in het centrum van Lesna kwam het water in 20 minuten (!) tijd tot ’n ongekend niveau, was de oorzaak er van dat zijn auto tot aan het dak in het water stond. Alle auto’s zijn later afgevoerd als schroot, ofschoon zijn lieve, kleine, rode, vooral oude Fiat Cinquecento wel nog één keer startte, als een soort van afscheid…

Het meest indrukwekkend waren echter de reacties van de bewoners op de mededeling, die als een lopend vuurtje door het plaatsje ging, dat op zondagmiddag de dam zou zijn doorgebroken!  De mensen waren in shock! Ze sprongen in hun auto en reden verdwaasd weg, sommigen zelfs vrouw en kind achterlatend. Paniek alom! Als de dam bij Zloty Potok c.q. Czocha echt was doorgebroken, had binnen 5 minuten Lesna zijn weggevaagd. Het lawaai van de 20 meter hoge golf had alles overstemd en niemand had de kans gehad om naar hogere oorden te vluchten!

Onze rondgang begon met een bezoek aan de directeur van de Sociale Dienst van Lesna, de Heer Kupzack. Hij vertelde dat de mensen wel hun kleding en kleine spullen konden redden, maar dat de tijd ontbrak om koelkasten, wasmachines en bedden naar boven te sjouwen. Wij meldden dat we van Hotel Haarlem-Zuid 100 bedden ter vervanging hadden toegezegd gekregen. Alleen het transport zou een probleem kunnen zijn. PPL heeft niet de middelen om altijd maar weer het transport voor zijn rekening te kunnen nemen. We hebben nu, dat we dit schrijven, ruim 80m3 aan hulpgoederen klaar staan. De Heer Kupzack hoopte dat het gemeentehuis zou bijspringen. Wij dus naar het gemeentehuis.

De Heer Flaszińsky was aanwezig en we werden door hem ontvangen. Hij was vrij stellig (toch de nieuwe burgemeester voor ons?) en zegde toe het transport te gaan regelen. Hij verhaalde over de plotse overstroming, de paniek de volgende dag over de doorbraak en de manier, waarop ze dat hebben getracht het te elimineren. Zelf kwam hij de zondag na de overstroming net van vakantie terug.

Jerzy Ocrucinski, de vader van Jola en Katja én onderwijzer voor het voortgezet onderwijs in Lesna (Gymnazium in  het Pools), vertelde ons dat hij wel wat adressen had van crepeergevallen. Die mensen staan midden in de gemeenschap en weten waar de problemen  zitten.

We zijn naar de school in Smolnik geweest en hoorde van het hoofd van de school, burgemeesterskandidaat Edward Smusz, dat 2 gezinnen op school tijdelijk onderdak hadden gekregen, tijdens de schoolvakantie. Zij woonden in het centrum, daar waar het water het meest had huisgehouden. Inmiddels zijn op de basisschool 5 containers afgevoerd met schoolspullen. Eddec was trouwens niet te beroerd om mee te helpen die bakken te laden. Hij liet ons zien tijdens een korte rondgang tot hoe hoog het water tot in een paar klaslokalen stond: tot het midden van de ramen en de kelders stonden vol!

’s Avonds spraken we verschillende mensen, die vertelden over hun situatie met het water. In hotel Leliwa waren op het moment suprême maar liefst 2 bruiloften. De bruidsparen en de gasten moesten al naar binnen via de achteringang. Toen de stroom uitviel was de chaos natuurlijk compleet. De gasten hebben nog geholpen om de schade voor het hotel te beperken. Niet alleen de elektriciteit viel uit, maar men heeft in Lesna ook maar liefst een week zonder stromend water gezeten! De meeste winkels zijn na 14 dagen weer open gegaan. 

Dinsdags zijn we weer naar het gemeentehuis geweest, waar we een afspraak hadden met de verslagen burgemeester, de Heer Markiewicz. Hij zal over 2 maanden waarschijnlijk worden afgelost tijdens de verkiezingen (eens in de 4 jaar). Ondanks zijn fouten waren niet alle burgers negatief over hem. Deze maand zijn de verkiezingen en zullen we het weten…

Hij beloofde zijn uiterste best te doen om het transport te regelen, maar hij heeft momenteel grote problemen om de eindjes aan elkaar te knopen en om de ontstane schade te herstellen; anderzijds hebben wij momenteel geen gelden om transporten uit te voeren.

Jerzy Ocrucinski bezocht ons dinsdagmiddag en vertelde dat een vrouwelijke collega van hem, onderwijzeres in Stankowice, haar situatie bondig samenvatte: ”Ik heb nog ‘n echtgenoot, 2 kinderen en een tafel; de rest is weg”

Voor de 2 gezinnen van school en de onderwijzeres zijn we inmiddels begonnen met meubelstukken op te slaan om dat mee tegen met het transport van de bedden.

Natuurlijk zijn we nog bij onze “reguliere” projecten geweest, zoals het daklozenhuis Alberta in Smolnik en het daklozenhuis voor vrouwen in Pobiedna.

We zijn er van overtuigd dat we een nuttig bezoek hebben gebracht aan het getroffen Lesna en moeten we afwachten wanneer de autoriteiten een vrachtwagen hebben geregeld om de spullen voor de gemeenschap van Lesna in Haarlem op te halen.

Jan Katteler

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*