Volendam effect in Lesna

Enkele maanden geleden is er in Polen brand geweest in een pension, waarbij 28 personen in de brand zijn omgekomen. Deze brand met zijn vele slachtoffers heeft in heel polen voor grote opschudding gezorgd. Duidelijk werd dat er veel mis is bij de instanties die verantwoordelijk zijn voor de controle op brandveiligheid bij pensions, hotels, openbare gebouwen en zo ook bij opvang centra’s voor dakloze. Er werd gelijk begonnen met een ware inhaal slag met controles, waarbij ook het opvanghuis voor moeder en kind “Monar” in Pobiedna en het daklozenhuis voor mannen “Alberta” in Lesna werden bezocht.  

Het opvanghuis “Monar” in Pobiedna is ondergebracht in een voormalig grenspost van de grenspolitie, en bestaat uit 2 oude gebouwen met veel hout. Hier verblijven gemiddeld 15 volwassenen met 5 kinderen variërend in de leeftijd van 6mnd tot 5 jaar. Tijdens controle van de brandweer lag de zolder in het hoofdgebouw welke dienst doet als opslag, vol met kleding en andere nog bruikbare spullen zoals stoelen,bedden tafels en andere huishoudelijke goederen. Deze zolder bleek zeer brandgevaarlijk te zijn en diende dan ook per direct te worden opgeruimd, er mochten wel wat spullen gestald worden, maar dan op voorwaarde dat deze op stellingen zouden worden geplaatst en er werd opgelegd dat er rookdetectie melders geplaatst diende te worden. Verder eiste ze dat er nood verlichting armaturen moeten worden aangebracht op de eerste verdieping, de begane grond en in het gebouw waar de eetzaal en keuken zich bevinden.  

Jolanta Flis ( directrice) ons informeerde over de opgelegde eisen. Er moet zoveel gebeuren en stelde dat de termijn om de aanpassingen te realiseren onrealistisch is. Er moet zoveel gebeuren, en als we niet alles hebben gedaan, zullen we ons huis moeten sluiten en wordt onze vergunning ingetrokken. Ze vertelde dat het budget wat er is net genoeg voldoende is om voor de rest van de maand  eten van te kunnen kopen, ze wist zich geen raad hoe ze dit alles moet bekostigen omdat er ook geen instantie is die hiervoor een subsidie geeft.  

Wij waren erg ontdaan van deze situatie, en dachten, het kan toch niet waar zijn dat dit huis zou moeten sluiten omdat ze niet aan deze eis zouden voldoen. We besloten haar te helpen en zijn de volgende morgen naar Luban getogen om de benodigde licht armaturen en rook detectiemelders voor alle algemene ruimtes  en alle slaapkamers aan te schaffen. En hebben nog die zelfde middag de spullen afgeleverd.

 Jolante kon haar ogen niet geloven, onze hulp was dan ook meer dan welkom, zo was ze dan toch instaat aan de opgelegde eisen te voldoen, hetgeen inhoud dat de bewoners daar veiliger kunnen blijven wonen.  

Ook “Alberta” het daklozenhuis voor mannen in Lesna ontkwam niet aan deze inspectie van de brandweer, alhoewel de situatie hier totaal verschild in vergelijking met het onderkomen van “Monar” in Pobiedna, wonen ze hier in een stenen gebouw met diverse vluchtwegen naar buiten. Jan SyskaŁa (directeur) vertelde dat ook hij de nodige voorzorg maatregels moet treffen zoals  nood verlichting armaturen en rook detectiemelders en omdat hier veel meer bewoners zijn (variërend tussen de 30 zomers en 80/100 personen in de winter) zijn zou brandweer hun begeleiden in een evacuatieplan en dit met hen in de praktijk te oefenen. Wij hebben ook hier onze hulp aangeboden en hem de financiële middelen gegeven om deze spullen te kunnen aanschaffen. Hij beloofde ons stellig dat bij ons volgende bezoek alles in bedrijf zou zijn, waar we uiteraard niet aan twijfelen.  

We zijn blij dat we deze directe hulp hebben kunnen bieden, echter zonder uw steun had niet gekund!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*