Verslagje van een weekend Polen, eind januari 2007

Wie zijn we allemaal tegengekomen?

De burgemeester van Lesna …
Hij meldde ons dat hij opnieuw was gekozen voor 4 jaar. De burgers denken daar wat anders over, want door een administratieve blunder binnen 30 gemeenten is de uitslag van die verkiezingen vervallen. Dat betekent opnieuw kosten maken voor verkiezingen en dat terwijl de gemeenten het geld hard nodig hebben. Tel daarbij de prive-problemen van de burgemeester van Lesna op en de vraag dringt zich op of hij de komende verkiezingen ook overleeft.

Anna Przytulska, de gemeentesecretaris van Luban…
Luban ligt zo’n 15 km. van Lesna en heeft een groot ziekenhuis, waarin ook de mensen van lesna terecht kunnen. Anna heeft toestemming gekregen van het bestuur van het ziekenhuis om alle 120 hoog-laag bedden, die binnenkort in Nederland vrijkomen, voor het ziekenhuis te claimen. Ergens in april zal dat zijn beslag krijgen.

De burgemeester van Gryfow…
Hij is pas gekozen in zijn functie en had de mensen van PPL uitgenodigd. Olgierd Poniznik, letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht (was lid van de 2e Kamer van Polen en organisator van een wereldberoemd comediefilm-festival in Polen) gaf zijn visitekaartje af met de mededeling dat hij jaloers was op Lesna en dat PPG Polen Project Gryfow ons ook heel goed zou passen….Hij had, geheel onverwacht, Leszek overbodig gemaakt door een Nederlandse tolk te regelen.

De meubelmaker van Gryfow…
“Mooie jas heeft die mevrouw aan”, zei Danielle Kaestner, waarop die mevrouw ad rem antwoordde “Dank je wel”. Na de eerste schrik bleek zij dus de Poolse partner van de Hollandse meubelmaker in Gryfow te zijn. We hebben nog steeds contact met hem.

Een zwerver, over Pobiedna…
Het verhaal van de zwerver kwam er op neer, dat het daklozenhuis voor vrouwen in Pobiedna gesloten zou zijn. Inmiddels hebben we via e-mail contact met haar gehad en blijkt het verhaal niet waar te zijn. Door het pak sneeuw was het niet mogelijk er naar toe te gaan.

Dorotha, het hoofd van de basisschool in Grabieszyce
We hadden voor Dorotha wat nieuwtjes in petto. 
1) We kregen van een Afvalzorger een compleet orgel voor de basisschool. 
2) Twee nieuwe fietsen zijn op de veiling voor de school beland. 
3) De voetballers van Grabieszyce zijn door PPL uitgenodigd om in juli 2007 deel te nemen aan de Regio Haarlem Cup, het internationale toernooi voor de jeugd, dat in Haarlem, Heemstede en Velserbroek wordt verspeeld. 
4) We gaan proberen onderwijzers te interesseren om met PPL mee te gaan naar Grabieszyce, een van de woonkernen van Lesna, en contacten te leggen met de basisschool. De onderwijzers willen dat zo graag om mogelijkheden te krijgen om de kinderen in Grabieszyce meer van de wereld te kunnen laten zien.

Zij waren dolenthousiast over alle plannen en giften! (Inmiddels had de gemeente Bloemendaal al positief gereageerd op onze subsidie-aanvraag hiervoor en we hebben onverwacht contact hierover met KICI, die het project deze week onder ogen heeft gekregen.)

Dreams
De groep van Jola, Kasia en Ula (en inmiddels steeds meer mensen om hen heen!) hebben we de datum van de Kinderweek 2007 definitief kunnen doorgeven. Met de hulp van sponsors organiseren zij nu allerlei uitjes voor de kinderen uit Lesna, die daar normaal niet aan toe komen. Te duur…

Daklozenhuis
U moet de hartelijke groeten hebben van Jan, de trotse leider van het nu geïsoleerde daklozenhuis, dat dankzij PPL mogelijk werd. We hadden serviesgoed van Hotel Haarlem-Zuid voor hem, waar hij heel erg dankbaar voor was.

Marcel de Vries!
Ja, Marcel was met Johan Brugman mee gereden, zodat hij niet alleen hoefde te rijden door de donkere nacht. Door privé-omstandigheden kwam Johan ’s avonds laat pas Lesna binnen. We hebben Marcel gevraagd in het bestuur van PPL plaats te nemen. Er verandert daardoor niet veel, want hij stond de laatste jaren altijd al klaar met raad en daad. Tijdens de sessie met de onderwijzers van Grabieszyce reageerde hij nog positief toen wij aarzelden om de kosten van het vervoer ook op ons te nemen.

Wat nog meer?
SNEEUW. En niet 2-3 centimeter, maar een pak van 20 cm, in een dag tijd. En iedereen ging gewoon door met zijn dagelijkse beslommeringen….

Jan Katteler

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*