Nieuwjaarsspeech 2006

We hebben wat te vieren! We bestaan namelijk 10 jaar.

We zijn in 1996 voor het eerst naar Polen gegaan, op uitnodiging van de Polen in Lesna, die via de heer Barnhoorn sr. hadden laten weten dat ze zo graag eens in het westen wilden komen kijken naar het reilen en zeilen in Nederland.

We zijn met veel zaken bezig. De belangrijkste is de band met de gemeente Bloemendaal verstevigen. In dat kader organiseert BVC Bloemendaal, onder aanvoering van Gerard Metselaar, raadslid in Bloemendaal, in juni een lang voetbalweekend in de 2e week van juni voor de zaterdag 1-senioren. Zij zullen vooral de nieuwe voetbalclub Grab in Grabieszyce gaan steunen door vooral in Bloemendaal spullen te gaan inzamelen en aldaar te verdelen onder de spelers, alsmede training te geven in praktische oefeningen en als sparringpartner op te treden. De sportvereniging HBC zal zich begin mei voor het eerst in Lesna melden met 2 juniorenteams, A1 en B1. 

We hebben bij de gemeente Bloemendaal evenzo subsidie aangevraagd in het kader van de Internationale Gemeentelijke Samenwerking. Dit gaat 3 zaken aan:
– Onderzoek van het ouderenbeleid in Bloemendaal en met de verkregen gegevens de gemeente Lesna informeren,
– Inrichting en medewerking aan het opzetten van het dagactiviteitencentrum van de Stichting Most,
– Steun van de Bloemendaalse jeugd aan de nieuwe voetbalclub Grab van Leszek Konarski.

Most (een stichting, die zich bezig houdt met verstandelijk en lichamelijk gehandicapten uit hun thuis-isolement te halen)

Johan vroeg zich altijd al af waar ze in hemelsnaam hun gehandicapten lieten. Niemand kon de afgelopen jaren goed antwoord geven. Ineens was daar de Stichting Most, die heel graag met ons wilden praten over hun werk.

De stichting Most is momenteel ons grootste zorgenkindje geworden in Lesna, die onze hulp heel goed kunnen gebruiken. In oktober hebben we hun jaarhuur betaald voor het gebouw. Er waren geen sanitaire voorzieningen, geen verwarming en de gehandicapten worden tot nu toe door vrijwilligers naar boven gedragen..

We mogen u mededelen dat we 5000 Euro zullen ontvangen van KICI Kledinginzameling uit Den Haag, waar de Heer Markowski directeur van is. Hij is al eens met ons mee geweest naar Lesna. Hij was krikkemikkig deelnemer van het veteranenelftal, dat, door zijn toedoen, ook de Koe in Pobiedna heeft gebracht.
Chris Theyse, onze webmaster, zit in hetzelfde team. Een goed team met een hoog pro-Lesna-gehalte!
Het geld zal worden gebruikt voor de aanschaf en montage van een traplift voor de toegang naar het dagactiviteitencentrum op de eerste verdieping van een gemeentegebouw.
De trap zal later kunnen worden gebruikt in het daklozenhuis voor mannen als de Stichting Most aan een beter onderkomen is geholpen. Dat kan echter nog jaren duren. 

De Kerstpakketten-actie in November en December heeft het ongelofelijke resultaat van 151 pakketten opgeleverd. Ik sta hier dan ook met rooie koontjes, want eind november heb ik nog een directeur gemeld dat de actie wat traag op gang kwam… hij zegde toen de ontbrekende pakketten toe! We wisten toen niet dat dit het uiteindelijke resultaat zou zijn. Iedereen heel hartelijk dank en de gelden zijn nog voor kerstmis naar de groep Dreams doorgesluisd, die daar heel blij mee was. Dankzij uw medewerking heeft Jola en haar groep zelfs de Stichting Most kunnen helpen om een dagje uit voor de gehandicapten te organiseren! Grote klasse en heel hartelijk dank voor uw spontane reacties!
Leszek Konarski heeft een magazijn voor PPL kunnen bemachtigen in Lesna. De sponsor Dolwis, de linnenweverij in Lesna, heeft de ruimte beschikbaar gesteld.

We kunnen u nog vertellen
– over Jola’s activiteiten om hier in Utrecht te komen studeren,
– over de berg T-shirts, die wij vanmiddag nog hebben gekregen,
– de aanvraag om te komen handballen in Lesna,
– de enquête op de website over de website,
– over de Voetbalweek, die dit jaar niet meer door gaat, omdat we toch meer heil zien in de Kinderweek 2006, die we gaan proberen nog verder uit te breiden en waar we kinderen laten benaderen, die er echt aan toe zijn een weekje in Nederland door te brengen,
– over het Schaakweekend in oktober,
– over Danielle Kaestner, die met haar enthousiaste werk voor Most in Lesna, invult, waar ze in Nederland al 15 jaar professioneel mee bezig is geweest,
– over Grab, die we hebben kunnen helpen om met de kinderen in de vakantie eens wat te gaan doen,
– over de 160 stapelbedden, die we hebben aangeboden gekregen van het Innerhotel in Amsterdam,
– over het pannenkoeken bakken in de keuken van het Moederhuis in Pobiedna door PPL-ers, want we wilden ze nou wel eens echt leren kennen,

We hebben expres geen namen genoemd, want we vergeten er een of twee te noemen. U bent onze helpers, u hebt hier uw bewonderaar voor u en namens PPL danken wij u heel, heel hartelijk voor uw hulp in het afgelopen jaar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*