Tot nu toe al 150 Kerstpakketten

Ieder jaar organiseren wij de Kerstpakketten-actie. Oorspronkelijk waren het gezinspakketten tot we ontdekten dat een paar pakketten waren geruild voor drank. We spitsten de pakketten toe op de kinderen, zonder te vergeten dat het hele gezin Kerstmis vierde. De reden daarvoor was dat een ouder in Polen alles doet en laat voor de kinderen. De kinderen gaan altijd vóór.

We hebben contacten met scholen en onderwijzers en horen dan wel heel schrijnende verhalen over kinderen, die niet naar school mogen, omdat hun kleding gewoon op is of hun schoenen kapot of doorgesleten. Hun kinderen moeten er netjes uit zien! Maar er zijn ook gezinnen, waarvan de kinderen moeten mee helpen op het land om nog iets eetbaars binnen te halen. Die kinderen weten niet wat ze overkomt als ze er achter komen dat er mensen zijn, die om hun geven, nog aan hun denken…

Dat is de kerstgedachte achter de pakketten. De uitvoering van die gedachte geeft meer hoofdbrekens! Hoe kom je aan al die adressen? Wie wil de pakketten samenstellen? Wie wil de pakketten rondbrengen? Komen ze nou wel goed aan??? Voor al die vragen kunnen we terecht bij de dames van DREAMS, die mensen optrommelen om de pakketten samen te stellen, die de inkopen gaan doen om de pakketten te vullen en de gymzaal van de school in Grabiszyce gebruiken om hun spullen op te slaan.

De dames van Dreams, m.n.  Kasia Okrucinska & Katarzyna Szczepanski (Kasja en Katka in het Hollands), zijn eigenlijk het hele jaar in touw om contacten te onderhouden met verzorgers, ouders en onderwijzers om de vinger op de  pols te houden. Zij kunnen je zo brengen naar de armoedigste woonkernen in Lesna en beginnen hard te lachen als ze van ons horen van de reactie van Hollanders: “Die Polen zullen het nu wel zo’n beetje bijna beter hebben dan veel Nederlanders”. Zij kunnen je vertellen over de woonomstandigheden van zo’n 500 families. “De gemeentemensen krijgen aanvragen voor hulp, maar kunnen niet (altijd) weten, dat het hoofd van het gezin in Duitsland werkt… daar prikken wij doorheen!”

Op die manier stellen zij de lijst van gezinnen samen.

Wij, de mensen van PPL, zorgen voor de broodnodige pecunia om de spullen voor de kerstpakketten te kunnen kopen, maar … dit jaar verzorgen we ook de bezorging! Johan Brugman ging er heen om eigenhandig de pakketten als SINTERKLAAS  rond te brengen!

We zijn erg benieuwd naar zijn bevindingen, want daar kunnen wij als PPL iets mee.

Hij heeft ook zwarte Pieten-kleding meegenomen, dus zijn we erg benieuwd hoe de Nederlandse uitvoering er uit ziet.

Al met al heeft de kerstpakketten-actie tot nu toe ruim 150 pakketten opgeleverd en met de wetenschap dat de dames van Dreams heel slim de spullen zullen weten in te kopen en dat er dan wel ineens toch 200 pakketten beschikbaar blijken, hebben we er alle vertrouwen in!

Jan Katteler

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*