Dit jaar wordt het ook weer Kerstmis in Polen…

HELPT U ONS MEE OM ER WEER EEN SUCCES VAN TE MAKEN??

ONS BANKNUMMER (ING): 67.44.26.312 t.n.v. Stichting Polen Project Lesna

En wij weten wat dat betekent voor een heleboel kinderen daar. Denkt u niet dat het na 5 jaar EU beter is geworden voor de bevolking. Ze gaan niet voor niets naar het westen om hun arbeidskansen te vergroten. Ziet u zichzelf al verhuizen naar een vreemd land om geld te kunnen verdienen?! De lonen in Polen zijn niet noemenswaardig gestegen (2% per jaar), maar de prijs van eerste levensbehoeften, bijv. brood, is 400% omhoog gegaan! De armoede tiert er welig. Als we er weer heen gaan worden onze Poolse begeleiders nog steeds regelmatig letterlijk aan hun jas getrokken of de Hollanders ook kinderkleding bij zich hebben voor hun dochtertje of zoontje…  

We hebben een maand geleden een truck met vnl. kleding naar de sociale dienst van Lesna gestuurd. De directeur was er dolblij mee en rekent er op dat we vrijdag 13 november eerst bij hem op de koffie komen. De oud-burgemeester van Lesna vertelt ons graag wat hij allemaal weer heeft kunnen doen met de spullen, die wij hem gebracht hebben. Wij worden ons dan weer gewaar waar je het voor doet.
Kinderkerstpakketten naar Polen
Waarom kinderkerstpakketten?
 
Door de armoede ontstaat er een struggle for live. De ouders vechten om te overleven. Hun kinderen zijn hun oogappel. Zij krijgen het beste te eten wat er te krijgen is en de kinderen gaan overal altijd vóór. Dat heeft ook weer zijn keerzijde: als de kleren van een kind echt versleten zijn mogen ze niet meer naar school (ziekmeldingen); stel je voor wat ze wel niet van de ouders zullen denken!
 
Met succes maken we daarom de laatste jaren Kinderkerstpakketten en laten dat rondbrengen door Santa-Claus, juist onze Sinterklaas. In Polen heeft hij een iets andere betekenis: beschermer van de arme kinderen en brenger van nooit verwachte cadeautjes. (van de kerk, gemeente of in ons geval PPL)
 
Dreams …
 
Wij van PPL brengen het geld voor de actie; de groep Dreams, 3 jonge Poolse vrouwen met steeds meer vrijwilligers, maken de pakketten, verzamelen de adressen overal vandaan (scholen, kerk, gemeenschap) en brengen ze uiteindelijk rond. Katka deinst er dan niet voor terug om in het pak van Sinterklaas rond te lopen! Diezelfde Katka en de andere meiden vertellen dan weer verhalen over wat ze hebben gezien en gehoord: armoede went kennelijk nooit.
Eén kinderkerstpakket kost u € 10,00. Met uw € 10,00 maken ze in Polen, waar het allemaal wat minder kost, een prachtig pakket, dat helemaal is aangepast aan de Poolse jeugd. Het meeste is natuurlijk snoepgoed, maar mevrouw Oene (82) maakt bijv. al enkele jaren van wasknijpers steeds andere beestjes, dit jaar vlinders vertelde ze me in vertrouwen, en daar doet ze nog een chocolade-Sinterklaasje bij. 150 pakketjes kant-en-klaar!
We hebben een grote partij huissokken gehad in een verkeerde verpakking (afgekeurd!), maar wij zijn er blij mee!
 
HELPT U ONS MEE OM ER WEER EEN SUCCES VAN TE MAKEN??
ONS BANKNUMMER (ING): 67.44.26.312 t.n.v. Stichting Polen Project Lesna

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*