Mogen we nog een weekje in Nederland blijven?

De Stichting PPL (Polen Project Lesna) heeft voor dit jaar de kroon op haar werk gezet. Zij hebben 15 Kinderen uit (kans-) arme gezinnen uit Lesna, Polen, onthaald op een feestweek op Fort Penningsveer in Haarlemmerliede

Door de medewerking van de gemeente Lesna (paspoorten, bushuur en verzekering) kregen deze arme kinderen, die zich zelfs geen zeep of shampoo veroorloven, één keer de kans om naar Nederland te komen.Ze kregen van Kapperservice Heemstede een complete toilettas, vol met verzorgingsspullen, aangeboden.

Op de eerste dag zijn zij door de Stichting KICI Kledinginzameling helemaal in de kleren gestoken. Geen luxe, want er waren er meerderen van wie de rugtassen erg slecht waren gevuld en hun kleding voor de hele week al aan hadden. Het opklarende weer nodigde uit tot trampoline springen in IJmuiden.

´s Woensdags werden ze prinselijk onthaald op een deftige lunch in het schitterende Hotel Crown Plaza in Hoofddorp, waarna ze van de directie naar een grote bioscoop mochten, het Holland Experience op het Waterlooplein in Amsterdam. Theehuis Cruquius verzorgde na afloop een heerlijke pannenkoekenmaaltijd voor hen.

De dag na de Sail-in ging de groep varen met Bram, de schipper, naar Amsterdam om al die prachtige en vooral grote tall-ships te aanschouwen. De kinderen keken hun ogen uit en vroegen zich af of het in Amsterdam altijd zo druk op het water was! Na op het strand van Bloemendaal nog even de zee ingedoken te zijn vanwege het prachtige weer, werd bij Broodje Bram in Heemstede de echte Hollandse kinderpot geproefd: Patatje mét, een kroket en een ijsje toe!

Vrijdags werden de kinderen in het Linnaeushof in Bennebroek verwacht,

waar de Fa. Groen en Grondig de lunch voor de kinderen verzorgde. In Uitspanning de Oase in Vogelenzang waren we al voor het derde jaar uitgenodigd voor een heerlijke pannenkoek tussen alle antieke speelgoed in.

Dankzij vele onverwachte extra donaties van particulieren en bedrijven hebben we de kinderen heel leuke verrassingen kunnen aanbieden. Op Volendam bijv. werd een groepsfoto gemaakt, in origineel kostuum. Grote hilariteit om de chauffeur met zijn drollenvanger, maar ook de kapjes en spiegeltjes van de dames werden bewonderd. Het resultaat was een originele foto van de hele groep, die alle kinderen en begeleiding mee kregen.

Na een barbecue bij het Fort Penningsveer met veel mensen, die dit allemaal hadden mogelijk gemaakt, vertrokken ze zaterdagnacht weer naar Polen. De lakens en slopen konden weer terug naar Hotel Haarlem Zuid en de Stichting Fort Penningsveer had haar locatie weer beschikbaar voor “gewone” huurders.

De kinderen hadden een week in Nederland als prins en prinsesje mogen vertoeven, maar aan alles komt een eind. Aan de grens van Polen probeerde een jongen het nog één keer: “Het is helemaal niet erg als ik nog een maand weg blijf!”.

Jan Katteler, secr. PPL

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*